Oskrba z vodo ni naključna
Vodovodni sistem Lipa – Kapsl je v upravljanju Režijskega obrata Občine Dobje. Vodovodni sistem obsega cca. 58 km vodovodnih napeljav, na vodovodni sistem pa je priključenih cca 300 odjemalcev na območju občine Dobje in delno tudi območju občine Šentjur. Trenutni sistem za oskrbo s pitno vodo za svoje delovanje ne potrebuje električne energije, zato se nadzoruje »ročno«, in sicer s stalno prisotnostjo vzdrževalca in župana na terenu. Nepogrešljivo pa je obveščanje naših uporabnikov, ki nam nemalokrat olajšajo dolgo in zapleteno odkrivanje napak.
Preverjanje in spremljanje ustreznosti pitne vode v javnem sistemu poteka po letnem programu državnega monitoringa za pitne vode, za kar skrbi Ministrstvo za zdravje RS. Poleg tega pa se opravlja po programu notranjega nadzora, katerega zagotavlja izvajalec javne službe, po načelih HACCP sistema. Z izvajanjem HACCP v skladu s programom HACCP se zagotavlja higiensko neoporečna pitna voda vsem uporabnikom, izvaja se notranji nadzor pitne vode na celotnem javnem vodovodnem sistemu, s katerimi upravlja Režijski obrat. Ultrafiltracijska naprava se čisti 1x letno.
Občina Dobje ima za izvajanje HACCP sistema sklenjeno pogodbo z izvajalcem Blaž Kandorfer s.p., registriranim za izvajanje nadzora pitne vode. Za kontrolo kvalitete pitne vode skrbi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki v skladu s sklenjeno pogodbo za Režijski obrat Občine Dobje izvaja meritve na terenu, vzorčenje, določevanje osnovnih lastnosti in onesnaževalcev pitne vode, spremljanje trendov.
Kakšno vodo pijemo v Dobju?
V letu 2023 so bili tekom celotnega leta nenapovedano s strani NLZOH odvzeti vzorci pitne vode iz več odjemnih mest javnega vodovoda Lipa – Kapsl. Iz odvzetih mikrobioloških vzorcev v letu 2023 je razvidno, da so v dveh vzorcih povišane koliformne bakterije-indikatorski parametri (glej spodaj pod “Veljavni pravni akti – Priložene datoteke”). Navedeno izvajanje kontrole pitne vode se izvaja tudi v letu 2024.
- Kaj je PITNA VODA
- NASVETI ZA ZMANJŠANJE PORABE PITNE VODE
- PARAMETRI, ki jih spremljamo v pitni vodi
- Kontrolne točke (iz načrta HACCP)
Zanesljivost in kakovost oskrbe zagotavljamo in povečujemo z:
a) rednim vzdrževanjem:
- Obsežnejša vzdrževalna dela v smislu izboljšanja lastnosti oziroma podaljšanja življenjske dobe objektov vodovodnega sistema:
- spremljanje kakovosti distribuirane vode,
- pregledi in nadzor naprav javnega vodovodnega sistema (vodozbirna območja, zajetja, vodohrami, raztežilniki, klorirne postaje, napeljave, hidranti, jaški, …),
- vzdrževalna dela na in v infrastrukturnih objektih javnega vodovodnega sistema (montažna, gradbena, zemeljska dela, čiščenje, dezinfekcija, meritve),
- vzdrževalna dela v okolici infrastrukturnih objektov javnega vodovodnega sistema,
- zakoličbe infrastrukturnih objektov, napeljav javnega vodovodnega sistema,
- vzdrževanje vodovodnih priključkov,
- popisi vodomernih števcev.
b) z intervencijskim vzdrževanjem:
- stalna pripravljenost vzdrževalca javnega vodovoda,
- intervencijska dela na javnem vodovodnem sistemu (odpravljanje poškodb javnega vodovoda v primerih puščanja, pretrganja instalacij, nepooblaščenih posegov),
- zagotavljanje vode v sušnih obdobjih in v primeru naravnih nesreč, v sodelovanju s PGD Dobje,
- zagotavljanje zadostnih količin pitne, požarne vode in vode za industrijske namene iz javnega vodovodnega sistema, v sodelovanju s PGD Dobje.
Število aktivnih odjemnih mest na vodovodnem sistemu KAPSL za leto 2024 je 290 (833 uporabnikov).
Trdota vode
Voda je lahko mehka ali trda. Mehka voda je brez raztopljenega kalcija in magnezija. Ne vsebuje mineralov, ki bi tvorili usedline, zato se vodni kamen ne pojavi. Trda voda pa vsebuje raztopljene kalcijeve in magnezijeve ione, zaradi katerih se pogosto pojavlja vodni kamen. Pitna voda iz javnih vodovodnih sistemov je večinoma srednje trdote.
Vodni kamen so torej v vodi raztopljeni minerali. Pri segrevanju vode nad 60° C se vodni kamen pospešeno nalaga v ceveh, parnih kotlih, bobnih pralnih strojev ipd. Opazimo ga kot rjave usedline na površinah (na primer na umivalniku) in v različnih napravah (grelniki vode, straniščni kotlički). Vodni kamen se izloča tudi med kuhanjem – pri segrevanju vode se izloča in nalaga na stene posode, kar opazimo kot bele lise.
Trdoto vode merimo pri nas v nemških stopinjah. Ob meritvah trdote vode in mineralov raztopljenih v vodi, ki nam jih je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v marcu 2024, so bili ugotovljeni naslednji rezultati:
Tabela: trdota vode in vsebnost mineralov raztopljenih v vodi:
Vzorec | Skupna trdota °dH | Razvrstitev po °dH | Kalcij- mg/l | Kalij- mg/l | Magnezij- mg/l. |
Dobje | 14,7 | srednje trda | 62 | <1 | 21 |
Priprava in dezinfekcija vode
Priprava pitne vode je obdelava vode, s katero se zagotovi njena skladnost in zdravstvena ustreznost. Skladnost in ustreznost pitne vode zagotavljamo z dezinfekcijo pitne vode s natrijevim hipokloridom.
Za izvajanje dezinfekcije pitne vode se lahko uporabljajo samo tisti biocidni proizvodi, za katere je izdano dovoljenje za dostopnost na trgu in uporabo in so registrirana pri Uradu za kemikalije.Z nadzorovanim dodajanjem dezinfekcijskega sredstva se zagotavlja, da je vsako onesnaženje s stranskimi produkti dezinfekcije čim manjše, ne da bi bil pri tem ogrožen učinek dezinfekcije. Učinkovitost dezinfekcije preverjamo z ročnimi meritvami prostega klora in vzorčenjem pitne vode.
Natrijev hipoklorit se uporablja za dezinfekcijo pitne vode na manjših sistemih z manjšimi pretoki. Ta se dozira preko dozirne črpalke, namenjene točnemu odmerjanju raztopine.
VODOVODNI SISTEM | OBJEKT | VRSTA DEZINFEKCIJE |
KAPSL | VH Lipa | natrijev hipoklorit |
Enkrat tedensko se preverja delovanje dozirnih naprav, ter opravi meritev vsebnosti klora na mestu dezinfekcije s prenosnim merilcem prostega klora. O meritvah in ter morebitnih korektivnih ukrepih se vodi zapis.
Informacije o morebitni nevarnosti za zdravje ljudi ter nasveti glede zdravja in uporabe pitne vode
Parametri, ki jih določamo v pitni vodi:
Mikrobiološki parametri nam pokažejo obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode z mikroorganizmi. Preskušanje vzorca pitne vode na posamezne kemijske parametre pokaže obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode s kemičnimi snovmi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi. Kljub velikemu številu kemikalij v okolju so v normative vključene le nekatere, s katerimi si pomagamo pri oceni. Za indikatorske parametre mejne vrednosti niso določene na osnovi neposredne nevarnosti za zdravje, ampak nam dajo informacijo o urejenosti celotnega sistema in nas opozarjajo, zlasti ob spremembah, da se z vodo nekaj dogaja in jih je treba raziskati. Več o posameznih parametrih najdete na povezavi NIJZ: https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/parametri-ki-jih-dolocamo-v-pitni-vodi/
Nasveti za varno uporabo vode:
NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje je s strani države pooblaščena inštitucija, ki podaja priporočila glede izvajanja varne vodooskrbe, zagotavljanja zdravstven ustrezne vode in priporočila za ravnanje v izrednih razmerah.
- Priporočila s področja pitne vode so dostopna na njihovi spletni strani
- Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje interne vodovodne napeljave
- Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok neskladnosti pitne vode interna vodovodna napeljava
- Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok povišanih koncentracij svinca v pitni vodi interna vodovodna napeljava – način uporabe
- Preprečevanje razmnoževanja legionel v internih vodovodnih napeljavah
- Priporočila za izvedbo toplotnega šoka (dezinfekcija s toploto) pri obvladovanju razmnoževanja legionel v interni vodovodni napeljavi
- Priporočila za ravnanje pri oskrbi s pitno vodo s cisternami
- Priporočila za higiensko ravnanje in shranjevanje pitne vode pri končni distribuciji oskrbe s cisternami
- Navodila o prekuhavanju vode
- Priporočila za uporabo vode ob izdanem ukrepu prekuhavanja vode
- Pogosta vprašanja o pitni vodi: odgovori na najpogostejša vprašanja o pitni vodi so objavljena na povezavi
Javljanje težav z oskrbo s pitno vodo:
- Občina Dobje uprava: 03/746-60-30; 03/746-60-32
- Župan Franc Leskovšek za režijski obrat: 041-794-352
- E-mail: obcinadobje@siol.net
Veljavni pravni akti:
- Odlok o preskrbi in odjemu pitne vode na območju Občine Dobje (Ur. l. RS št. 43/2000)
Priložene datoteke:
- Obvestilo porabnikom pitne vode o načinih obveščanja v letu 2024
- Obvestilo uporabnikom pitne vode iz javnega vodovoda Dobje za leto 2023
Poročila o izvajanju notranjega nadzora:
Cenik oskrbe s pitno vodo v Občini Dobje
Občinski svet Občine Dobje je na 4. redni seji dne 15. 5. 2023 sprejel cenik oskrbe s pitno vodo v Občini Dobje.